Popis produktu
O jídelních hůlkách
Jídelní hůlky mohou být vyrobeny ze dřeva, bambusu, kostí, slonoviny nebo kovu. Dnes se však jídelní hůlky vyrábějí nejčastěji z plastu. V Číně se při stolování používaly stříbrné jídelní hůlky a to z toho důvodu, aby stříbro odhalilo případný skrytý jed v jídle.
Využití
Japonské jídelní hůlky jsou kratší než hůlky čínské, ale způsob používání se neliší. Z hůlek se vytvoří jakési kleště s jejichž pomocí se jídlo vkládá do úst. Spodní hůlka je nepohyblivá a jídlo se k ní pomocí horní pohyblivé hůlky tiskne. Spodní hůlku je třeba vložit do úžlabí mezi palcem a ukazovákem, opřít o spodní část kloubu palce a prsteníkem ji ke kloubu silně přitlačit. Pohyblivá hůlka se drží stejně jako tužka v bříšcích palce, ukazováku a boční plochy prostředníku. Používání jídelních hůlek má také svá pevná pravidla, např. hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou, jídelní hůlky se neolizují, je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe, hůlky se nepoužívají k přitahování nádob, držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto a další. Konzumace jídla pomocí hůlek je také zdravější, protože velikost sousta znemožňuje hltání a přispívá k lepšímu rozkousání. Je zajímavé, že v některých bojových umění se hůlky používají jako improvizované zbraně, protože vržená hůlka má neočekávaně vysokou průraznou sílu.
Upozornění
Jídelní hůlky jsou dřevěné lakované, proto se nedoporučuje mytí hůlek v myčce.