Jak uvařitchutnou rýži s rýžovarem, chutnou a výživnou
Vařič rýže je nyní velmi šikovným zařízením, které vám i vaší rodině pomůže s chutným jídlem. Víte tedy, jak uvařit výbornou rýži pomocí rýžovaru?
Na dnešním trhu je k dispozici mnoho druhů rýžovarů, z nichž si můžete vybírat s mnoha různými cenami, které vyhovují vašim potřebám, as mnoha vhodnými cenami.
A teď vám představíme, jak vařit chutnou, pružnou, výživnou rýži s rýžovarem!
Ingredience pro přípravu lahodné rýže s rýžovarem pro 4 osoby:
Rýže 320 gr
Voda 560 ml
Sůl: 1 lžička
Ocet: půl lžičky
Jak se rozhodnout koupit dobrou rýži Nejprve si uvaříme lahodnou rýži, musíme se rozhodnout koupit čistou, kvalitní, sezónní a lahodnou rýži. Dobrá rýže je doslova nová rýže, takže výběr sezónní rýže by neměl kupovat rýži, která byla dlouho skladována, protože tak již nebudou mít živiny, ztratí svou přirozenou sladkost a již nebudou mít vlastní rýžovou vůni. Při výběru rýže vybírejte rýži s rovnoměrnými, kulatými a lesklými zrny. Nevybírejte rýži, která je rozbitá, drcená a má žlutou a černou barvu, protože jde o poškozenou rýži, která byla dlouhodobě skladována. Nevybírejte příliš bílou nebo bledou rýži, protože je velmi pravděpodobné, že byla příliš důkladně bělena nebo mletá, což způsobí ztrátu vnější vrstvy rýžových otrub. Rýže by měla mít lehkou vůni, slabou vůni a žádné zatuchlé nebo podivné pachy. Můžete ochutnat rýži, abyste zjistili, zda je dobrá nebo ne. Vložte zrnko rýže do úst na žvýkání, pokud má rýže lehkou nasládlou chuť, cítit mouku, voňavou, pak je rýže lahodná.
Poznámka: Chcete-li vybrat dobrou a kvalitní rýži, můžete ji zakoupit online na adrese: e-shop-pro-kazdeho-cz a zvolit si nákup rýže čirého původu, pečlivě zabalené.
Jak uvařit chutnou rýži s rýžovarem
krok 1 Měření rýže: Pomocí šálku dodávaného s vařičem rýže změřte rýži, změřte 1 až 2 šálky rýže asi 160 g až 320 g na 2 až 4 šálky rýže.
Krok 2 Umyjte rýži :Do rýžovaru, který již rýži má, nalijte vodu, rýži jemně omyjte rukama a dobře promíchejte, aby prach, slupka a drť zůstaly na zrnech rýže, vodu slijte a poté přidávejte čistou vodu.
Krok 3: Změřte vodu Podle druhu rýže, kterou vaříte, a podle toho, zda chcete, aby byla rýže pastovitá, suchá nebo střední, přidejte podle toho vodu. V rýžovaru obvykle existuje stupnice, která ukazuje, kolik vody a rýže je třeba přidat, můžete použít následující vzorec:
- Bílá rýže, dlouhá zrna: 1 šálek rýže na 1,75 šálku vody odpovídá 160 g rýže na 280 ml vody.
- Bílá rýže, střední zrno: 1 šálek rýže na 1,5 šálku vody odpovídá 160 g rýže na 240 ml vody.
- Bílá rýže, krátká zrna: 1 šálek rýže na 1,25 šálku vody odpovídá 160 g rýže na 200 ml vody
- Hnědá rýže, dlouhá zrna: 1 šálek rýže na 2,25 šálku vody odpovídá 240 gramům rýže na 360 ml vody.
- Předvařená rýže (rýže z rýže namočená v horké vodě nebo sušená v páře a poté sušená): 1 šálek rýže na 2 šálky vody. U indických odrůd rýže, jako je Basmati nebo jasmín, je potřeba méně vody, protože rýže by měla být uvařena trochu na sucho, přičemž na šálek rýže nesmí být více než 1,5 šálku vody.
Pro tip: Rýži můžete před vařením namočit na 15 minut, čímž se zkrátí doba vaření a rýže bude pružnější, měkčí a voňavější.
Přidejte několik ingrediencí, aby rýže byla chutnější Aby rýže byla ještě chutnější, měli byste do vody přidat koření, než rýži začnete vařit, aby rýže mohla během procesu vaření koření absorbovat. Před vařením do rýžovaru přidáte 1 lžičku soli, 1/2 lžičky octa nebo do rýže přidáte 2-3 kapky olivového nebo sezamového oleje.
Tipy: Stolní sůl má účinek zabíjející a antibakteriální, bílý ocet je kyselý, v kombinaci s zásaditostí v rýži může změkčit tvrdost uvnitř rýže a přidáním rýže bude pružnější, bohatší a voňavější. Kromě toho ocet také pomáhá, aby byla rýže bělejší, nelepivá a vůně octa odletí, když se rýže vaří. Přidání pár kapek olivového nebo sezamového oleje do rýže před vařením pomůže rýži být krásná, zlatá, omezí lepkavou rýži, spálí se na dně hrnce a zrna rýže mají mnohem lepší koření. To jsou všechny způsoby, kterými Japonci vytvářeli atraktivní rýžové misky.
Krok 5: Vařte rýži:
Vnější část hrnce otřete suchým ručníkem, ujistěte se, že je povrch hrnce suchý, vložte vnitřní nádobu do těla hrnce a jemně otáčejte tak, aby dno hrnce bylo v přímém kontaktu s topnou deskou. Zavřete kryt, zapojte napájení a zapněte vypínač.
Tip: Před vařením je třeba věnovat pozornost rovnoměrnému rozložení rýže, aby byla rýže pod hladinou vody. Pomocí hůlek nebo plastové naběračky zatlačte zrnka rýže, která jsou stále přilepená po boku hrnce, do vody. Nedovolte, aby se rýže přichytila ke stěně hrnce, protože by mohla při vaření způsobit požár. Můžete také vařit rýži s horkou vodou, abyste zkrátili čas a rýži změkli. Jakmile je rýže ponořena do vody, nemusíte ji míchat. Pokud tak učiníte, může se uvolnit přebytečný škrob a způsobit, že rýže bude kašovitá nebo hrudkovitá.
Krok 6: Inkubace rýže Když je rýže uvařená, přepínač se přepne do režimu udržování teploty. V tomto okamžiku byste měli nechat hrnec vařit dalších 10-15 minut, pomůže to povrchu rýže zaschnout, vařit rovnoměrně a zrnka rýže se nelepí na tělo hrnce. Poté pomocí lžíce nebo hůlek rozmixujte rýži, pomůže rýži rozetřít a dát do mísy, aby si pochutnala.